коучинг

Как можете да станете математически гений с ментална аритметика?

Как можете да станете математически гений с ментална аритметика? Колко пъти сте чували някой да казва „Не мога да се занимавам с математика“? Вероятно и вие самите сте го казали. Благодарение на този потреперващ страх, повечето от нас често са се чудили дали има тайно хапче, което може да вземем, за да станем математически гений – дори само в деня на нашия последен изпит?

Как можете да станете математически гений с ментална аритметика?

Знам... Пожелах си едно за себе си, когато бях ученик, особено на финалите по тригонометрия в училище. Това беше единственият път в живота ми, когато нямах абсолютно никаква идея за изпита. Пожелах си дори само за 20 минути да ми бъде дарена някаква математическа магия. Това щеше да ми спаси живота, буквално.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да станете маниакът на тема математиката във вашия клас...

Златното правило

Дори след като се затрудните, продължете да работите върху набора от проблеми. Не седете само и не се взирайте в задачата. Помисли добре, докато се изтощиш и след това се върни на следващия ден и опитай отново. Това ще бъде неудобно, но този дискомфорт е усещането, че мозъкът ви се разтяга и поема нови знания.

Научете логиката и процеса, участващи в решаването на проблем

Разберете че математиката е последователност. Много хора смятат, че трябва да запомнят концепции и формули или да начертаят отговора в главата си, преди да започнат. Това не е продуктивно и вярно. Вместо това се опитайте да разберете концепциите зад задачата. Ако видите как и защо работи едно уравнение, ще можете да го запомните по-лесно.

Математическата теория може да изглежда сложна, но с малко упорит труд можете да започнете да я разбирате. В часовете по математика не се колебайте да попитате. Защо Питагоровата теорема работи? Как работи квадратното уравнение на логическо ниво?

Купете няколко книги по математика

Някои учители разубеждават учениците да купуват сами учебници по математика по причини, в които не съм много сигурен. Горещо ви препоръчвам да се поглезите с някои интересни математически книги, за да се запознаете с често сложния математически език. Колкото по-бързо се сблъскате сами с литературата, толкова по-бързо ще разберете математическите идиоми. За да станете гений на математиката, първо трябва да сте наясно с нейния език!

Към началото