плодовете асаи

Как се отглеждат плодовете асаи

Как се отглеждат плодовете асаи? Плодовете на асаи са източник на сила и енергия за тялото. По тази причина те набират все по-голяма популярност под формата на хранителни добавки. От тях се правят продукти за отслабване, които се наричат ​​еликсир на младостта. Диетолозите препоръчват използването им като енергийна напитка за спортисти.

Асаи могат да бъдат закупени и като замразени плодове, прах или сок. Те са нискокалоричен продукт и съдържат голямо количество фибри. Консумирането на асаи ежедневно може да забави естествения процес на стареене в тялото. Полезно е да се ядат плодовете асаи за хора, страдащи от диабет. Асаи нормализират нивата на холестерола в кръвта и имат положителен ефект върху кръвния поток.

Плодовете се използват широко за козметологията и медицинските цели.

Екстрактът от асаи е основният компонент на козметиката против стареене. Включва се и в много маски и кремове. Плодовете имат успокояващ ефект, облекчават стреса и облекчават депресията. Те имат положителен ефект върху централната нервна система и нормализират емоционалния фон. Плодовете или хранителните добавки на тяхна основа трябва да се приемат в разумни количества, за да се избегнат странични ефекти.

Произход и отглеждане на плодовете асаи

Има няколко разновидности на дърветата асай. Те могат да бъдат намерени както в северната част на Белиз, така и в южната част на Бразилия и Перу. Плодовете са малки по размер и наподобяват гроздови зърна и са тъмно лилави на цвят. Те растат по бреговете на Амазонка, върху палми от рода Euterpe. Асаи виреят добре във влажен и блатен климат. Плодовете са били ценени от местните жители в продължение на много векове поради техните лечебни свойства. И едва наскоро те станаха известни на европейците. Жителите на Амазонка наричат ​​палмата асаи дървото на живота.

Учените завършили първите си проучвания през 2005 г. Плодът асаи е признато за истински източник на здраве и дълголетие. Той бързо се разпространява на световния пазар на хранителни вещества. Поради полезните му свойства на негова основа започват да се правят хранителни добавки. Които съдържат големи количества антиоксиданти, витамини, минерали, фибри, протеини и други елементи.

Към началото