Вкореняване на розови резници

Вкореняване на розови резници във вода

Вкореняване на розови резници във вода. За рязане на рози:

Резниците от рози с червени и розови пъпки се вкореняват много по-лесно от тези с жълти и оранжеви пъпки. Белите и бяло-зелените рози се вкореняват най-трудно. Най-доброто време за вкореняване на резници е края на пролетта, лятото и септември. В други месеци резниците се приемат много по-зле, а резниците, засадени през януари-февруари, са изключително проблематични за вкореняване, докато растенията ще се нуждаят от допълнително осветление и често овлажняване на въздуха.

​ Важен момент е, че не е нужно да приемате, че ако резникът започне да расте, значи вече има корени. След една до две седмици издънките могат да изсъхнат и резниците започват да почерняват и умират.

Лошо отворените пъпки се вкореняват най-добре. Колкото по-дълго една роза стои във ваза, толкова по-изтощено е стъблото й и съответно шансовете за получаване на пълноценен храст намаляват.

Ако сте решили да изкоренявате любимата си роза от букет, подготовката трябва да бъде засилена от момента, в който ви хрумне.

И така:

За да отгледате красива, здрава роза, необходимо е да отрежете ръба на стъблото с остър предмет под лек ъгъл във водата. Необходимо е ежедневно да се опреснява срезът и да се подменя водата. Необходимо е цветята да се потапят във вода с повече от ½ част от стъблото. Преди да отрежете резниците, трябва да отрежете пъпката и да поставите целите стъбла във вода за един ден.

Резниците трябва да се режат от средата на стъблото. Дебелината е приблизително равна на дебелината на молив, дължина 15-25 см. Листата трябва да бъдат отстранени от резниците, оставяйки само горната двойка. Резниците също трябва да бъдат почистени от тръни. Всеки резник трябва да има поне 2-3 пъпки. Разрезът отдолу трябва да е наклонен. Разрезът отгоре трябва да е прав и да се намира непосредствено над бъбрека – не повече от 1 см трябва да се поръси с натрошена таблетка активен въглен. В долната част на резника трябва да направите напречен разрез с нож, като потопите около 8 мм.

Вкореняване на розови резници във вода

Това е добър начин за размножаване на почвопокривни рози. Резниците, приготвени, както е посочено по-горе, се поставят в буркан с вода с ниво 2,5 cm, което трябва да се добави там. Покрийте с найлонов плик и поставете на светло, но без пряка слънчева светлина място. Не сменяйте водата, просто добавете утаена вода, така че нивото да е винаги 2,5 см. След 2-3 седмици калусът ще се образува отдолу и тогава резникът трябва да бъде засаден; в този случай няма нужда да се покрива го с буркан. За отглеждането на Вашата роза поравилните стъпки са направени. Търсите готови розови резници, намерете тук

Към началото